Praktijkondersteuners – Huisartsenpraktijk De Groote Polder – Klundert
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk De Groote Polder
Westerstraat 41 4791 HT
Klundert

Praktijkondersteuners

Een praktijkondersteuner bij de huisarts (POH) ondersteunt de huisarts bij zijn of haar werk. De huisarts blijft altijd eindverantwoordelijk voor uw zorg. De praktijkondersteuners hebben ieder hun eigen expertise. Hieronder kunt u hierover meer lezen.

Praktijkondersteuner  chronische zorg
Personen met een chronische ziekte zoals diabetes, longaandoening, hart/vaat ziekten worden periodiek begeleid door de praktijkondersteuner (POH). Zij heeft een speciale opleiding gevolgd om deze belangrijke controles zeer deskundig en zelfstandig te doen,  onder supervisie van de huisarts.

Haar aandachtsgebied is tevens de preventie van ziekte, risico-inventarisaties en ouderenzorg. Huisbezoeken worden verricht en ook bij ontregeling van bovengenoemde aandoeningen wijzigt zij het medisch beleid, in overleg met de huisarts.

Praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg
De praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) begeleidt patiënten op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Zij signaleert, diagnosticeert, intervenieert en ondersteunt bij psychische problemen. De werkzaamheden zijn gericht op het helder krijgen van psychische aspecten van gezondheidsproblematiek, goede doorverwijzing en urgentiebepaling, kortdurende begeleiding, continuïteit van zorg en preventie.

Praktijkondersteuner Ouderenzorg
De Praktijkondersteuner-Ouderenzorg (POH-O) ondersteunt de huisarts bij de ouderenzorg in de huisartsenpraktijk. Tijdens een spreekuur wil de POH-Ouderenzorg graag van u horen hoe het met u gaat. Als bepaalde dingen niet zo goed gaan, dan kan de POH-Ouderenzorg daar samen met u iets aan doen voordat er grote(re) problemen ontstaan. Op deze manier willen de huisarts en de POH-Ouderenzorg u ondersteunen. Samen streven we ernaar dat u zo lang mogelijk op een prettige manier kunt leven en zelfstandig kunt blijven wonen. U bent daarbij de leidende persoon.

Voor wie is de POH-Ouderenzorg?
De POH-Ouderenzorg is beschikbaar voor alle ingeschreven patiënten vanaf 75 jaar die ondersteuning of begeleiding van de huisarts en/of andere zorgverleners kunnen gebruiken bij het zelfstandig wonen.

Wat doet de POH-Ouderenzorg?
De POH-Ouderenzorg nodigt u uit voor een gesprek. Dit gesprek vindt plaats in de huisartsenpraktijk of bij u thuis. Aan de hand van een vragenlijst bespreekt de POH-Ouderenzorg verschillende dingen met u, zoals uw gezondheid, medicijngebruik, eet- en drinkgewoonten. Daarnaast zal de POH-Ouderenzorg ook met u bespreken hoe actief en mobiel u bent, of u wel eens dingen vergeet en of u zich wel eens eenzaam voelt. Ook komt de veiligheid in en rond huis tijdens het gesprek aan de orde. Het eerste gesprek duurt ongeveer 30-45 minuten.

Wat gebeurt er na het gesprek?
De POH-Ouderenzorg bespreekt de uitkomsten van het eerste gesprek met uw huisarts. Naar aanleiding van het gesprek wordt bepaald of verdere begeleiding van de POH-Ouderenzorg of inzet van andere zorgverleners nodig is. Hierbij kunt u denken aan een thuiszorgorganisatie, fysiotherapeut, diëtiste of welzijnsorganisatie.